Social panorama -palaute

Social panorama? Ensimmäinen mielikuvani oli teatterilava tai näyttämö: punaiset verhot ja kourallinen epävarmasti toisiaan vilkuilevia ihmisiä. Kukapa olisi uskonut, että nuo ihmiset olivatkin kuin olivat omassa päässäni ja odottivat vain ohjaajan saapumista!

Osallistuin syksyllä 2005 Lucas Derksin vetämään Social panorama consultant -koulutukseen. Asiaan olin päässyt perehtymään etukäteen Marja-Leena Savimäen NLP Master Practitioner -kurssilla. Jo silloin menetelmän yksinkertaisuus ja helppous yllättivät. Myös vaikutus oli sanoinkuvaamaton. Social panorama -menetelmällä pystyin erottamaan ’isän’ ja ’äidin’ mielikuvat niistä oikeasti olemassa olevista, etunimillä kutsumistani, aikuisista. Siirsin isän ja äidin mielikuvat taakseni ikään kuin tuekseni. Näin pääsin kokemaan ensimmäistä kertaa tietoisen elämäni aikana sen miltä tuntuu kun on oma isä ja äiti! Aika makee fiilis!

Itse Social panorama consultant -koulutus loksautti palaset kohdalleen. Oman asenteen muutokset muita ihmisiä kohtaan tulivat jokapäiväiseksi tavaraksi jo ensimmäisen päivän jälkeen. Sieltä sain myös erittäin paljon hyviä eväitä mm. työelämään. Töissä olen käyttänyt nopeita mielikuvaharjoituksia esimerkiksi asiakastapaamisiin valmistautumisessa, neuvottelutilanteissa sekä ihmisten välisten ristiriitojen tai kitkojen vähentämisessä. Ajattelenkin, että Social panoraman vahvoja puolia on sen nopeus ja helppous.

”Ensimmäinen mielikuvani oli teatterilava tai näyttämö: punaiset verhot ja kourallinen epävarmasti toisiaan vilkuilevia ihmisiä.”

Ehkä vahvimpana ja hienoimpana ominaisuutena on se, että tavan kaduntallaajillekin menetelmä vaikuttaa luonnolliselta ja helpolta. Näin olen itse huomannut ohjauksia tehdessäni. Luulen tämän johtuvan siitä, että meillä jokaisella on jo valmis ’social panorama’ meidän päässämme. Ohjattavan ei siis tarvitse alkaa muodostaa mitään mitä hänellä ei jo ole. Lisäksi on helpompaa leikkiä mielikuvilla, kun malli ei odota ohjattavan muokkaavan mielikuvassa näkyviä tai tuntuvia ihmisiä. Ja koska pääasiassa muutetaan vain sijaintia, voi ohjauksen muuttaa papereiden siirtelyksi lattialla. Näin mallista ja ohjauksesta tulee konkreettisempi ja siten vielä helpommin ymmärrettävä.

”Menetelmän yksinkertaisuus ja helppous yllättivät. Myös vaikutus oli sanoinkuvaamaton.”

Suosittelen kaikille!

J. A., projektipäällikkö
NLP Master practitioner, Social Panorama Consultant
(artikkeli ilmestynyt NLP Mielilehdessä 3/2006)