Sosiaalipanoraama -palaute

Sain ensi kosketuksen Lucas Derksin sosiaalipanoraama-malliin Marja-Leena Savimäen vetämällä NLP Master Practitioner –kurssilla. Marja-Leenan kertoessa sosiaalipanoraamasta aloin hyvin pian hahmottaa maailmankuvaani kyseisen mallin mukaisesti. Enää en edes muista aikaa, jolloin en vielä tiennyt mitään sosiaalipanoraamasta – niin vaikuttava ja tehokas malli on.

Opin hyvin nopeasti, että muuttamalla maailmankuvassani olevien ihmisten paikkoja saan muutoksia aikaan läheisissä ihmissuhteissani. Ensi kertaa sosiaalipanoraamaharjoitusta tehdessäni huomasin esimerkiksi, että aviomieheni oli edessäni ja katsoi suoraan minuun. Siirsin hänet viereeni, jossa mielestäni hänen kuuluikin olla. Nyt tuntuu siltä, että menemme yhdessä kohti tulevaisuutta.

”Muuttamalla maailmankuvassani olevien ihmisten paikkoja saan muutoksia aikaan läheisissä ihmissuhteissani.”

Mikäli minulla esimerkiksi on ahdistava olo, alan tutkia sosiaalipanoraamassani olevien ihmisten sijainteja. Saatan tuolloin vaikkapa huomata, että joku henkilö on liian lähellä minua tai edessäni kooltaan liian suurena. Mielikuvissani siirrän tuolloin hänet toiseen paikkaan, vaihdan ehkäpä hänen katseensa suuntaa ja huomaan useimmiten oloni kohentuvan. Tiedän, että tarvitsen itselleni tilaa ja siitä syystä omalla kohdallani henkilöiden kauemmaksi siirtäminen usein auttaa epämukavan olon karkottamiseen. Tärkeisiin palavereihin mennessäni siirrän sosiaalipanoraamassani minulle tärkeät vahvat ihmiset selkäni taakse. He antavat minulle tukea ja voimaa – ja uskon vahvasti siihen, että liikeneuvotteluni useimmiten onnistuvat juuri näiden henkilöiden avulla.

”Mikäli minulla esimerkiksi on ahdistava olo, alan tutkia sosiaali-panoraamassani olevien ihmisten sijainteja. ”

Lucas Derksin vetämään Social Panorama Consultant –koulutukseen osallistuin syksyllä 2005 ja valmistuin ensimmäisten suomalaisten joukossa Sosiaalipanoraamavalmentajaksi. Viisi päivää kestäneen kurssin aikana sosiaalipanoraamamallin käyttöni entisestään syveni. Lucasin valloittava persoona ja vahva asiantuntemus tekivät koulutuksesta aivan mahtavan.

Anu Vihonen, Yrittäjä
NLP Master practitioner, Social Panorama Consultant

(artikkeli ilmestynyt NLP Mielilehdessä 3/2006)