NLP koulutus
Marja-Leena Savimäki Muutosvalmennus

Unihiekkaa

Minulta kysytään aika ajoin NLP:n menetelmiä edesauttamaan nukahtamista ja nukkumista. Kysyjä on voinut kokeilla jo monenlaisia keinoja ja haluaisi soveltaa myös NLP:n mahdollisuuksia. Tässä muutamia omakohtaisiakin käytännön ’NLP-lääkkeitä’.

Riittävä uni on tärkeää ihmisen terveydelle. Unen aikana elimistön toimintakyky palautuu, fyysinen väsymys poistuu ja opitut asiat tallentuvat pysyvään muistiin. Tietyt hormoonimme toimivat vain nukkuessamme. Kun ihminen nukkuu hyvin ja riittävästi, mieliala on hyvä ja mieli virkeä. Tämän me tiedämmekin. Mikä keinoksi, kun uni ei tule silloin, kun haluaa sen tulevan?

”Joutuin vain nyt Nukkumatin luo, Höyhensaarehen.” Äitini lauloi minulle, kun olin pieni. Jatkoin perinnettä laulamalla laulua aikanaan omille lapsilleni ennen nukkumaanmenoa. Minkälaisiin nukahtamisrituaaleihin sinä olet tottunut? Miten valvotat itseäsi? Miten nukutat itsesi? Minkälaisia nukkumisen ja valvomisen mahdollistavia uskomuksia sinulle on annettu, tai millaisia olet itsellesi rakentanut?

NLP–näkökulman mukaisesti valvominen on taitolaji siinä missä nukkuminenkin. Miten ihminen ajattelee itsensä hereillä olevaksi silloin, kun ei pitäisi? ”Olen huonouninen. Taas valvoin yöllä. En saa nukuttua kunnolla, koska ajatukset kiertävät mielessä. En saa unta.” Usein kielteinen stressitila laukaisee aamuyön toistuvan unettomuuden, ja se miten ihminen reagoi omaan unettomuuteensa saattaa vahvistaa väsynyttä valvomista vielä lisää. Ihminen rakentaa syy-seuraussuhteita yleensä lähekkäin tapahtuvista tapahtumista. Jokaisella on myös henkilökohtainen ’laskuri’ sille, kuinka monta toistoa tapahtumasta tarvitaan, ennen kuin siitä syntyy totuus.

Jos nyt nukahtaisit heti, mitä tapahtuisi juuri sitä ennen?

Ihminen voi mallittaa sitä, miten ruokkii valvomistaan, ja miten nukuttaa itsensä uneen. Esimerkiksi, kun henkilö sanoo: ”Olen huono nukkuja”, on kyse identiteettitason uskomuksesta. Uskomuksiamme voimme muuttaa uskomuksen muuttamismenetelmillä. Uskomuksen muuttamiseen tarvitaan rajoittavan uskomuksen lisäksi sen hyvä tarkoitus sekä tavoite, mitä haluaa aiemman tilalle.

Sisäisen puheen muuttaminen on mahdollista useilla eri tavoilla. Ensin on hyvä tehdä itsensä tietoiseksi siitä, mitä itsellensä puhuu, ja miten ajattelee. Kun sen on tiedostanut, voi kysyä esimerkiksi: ”Mitä tapahtuu, kun käännän sisäisen puheeni päinvastaiseksi?” Toistan samalla tavalla vastakkaisia suoria ohjeita aivoilleni. ”Olen hyväuninen. Taas nukuin yöllä. Saan nukuttua kunnolla, koska ajatukseni lepäävät. Saan unta.”

Miten juuri se, ettet saa unta auttaa sinua nukahtamaan nyt hyvin?

Tietoisen ja ei-tietoisen mielen yhteistyöhön olen soveltanut Dan Brownin ’Enkelit ja demonit’ -kirjan sankariparin käyttämää kiperän tilanteen keinoa näin. Sanon mielessäni: ”Annan itselleni luvan muistaa miten nukahdan hyvin.” Ja sitten kiinnitän tietoisen mieleni huomion kaikkeen, mikä jo auttaa nukahtamisessa: lämpötila on sopiva, tyyny ja peitto tuntuvat hyviltä, asento on rento jne.

Ankkurit

Rentoutumisankkurit ovat myös hyviä apuvälineitä. Ankkuri voi olla visuaalinen, auditiivinen tai kinesteettinen. Olen itse käyttänyt sekä auditiivista että kinesteettistä ankkuria. Muutamaan sanaan olen ankkuroinut rentouden ja nukahtamisen voimavarat. Sanon herätessäni yöllä mielessäni itselleni: ”Rauhoitu. Rentoudu. Nukahda”. Kinesteettiseen ankkuriin, kuten tiettyyn asentoon tai kosketukseen, voi pinota kaiken tarvitsemansa nukahtamista varten.

Aika voimavarana

NLP:n avulla voimme aikakäsitystämme tutkimalla selvittää, mihin aikakäsitykseen –lineaariseen vai sykliseen – on nukahtamisen, nukkumisen ja valvomisen sijoittanut. Lineaarisessa aikakäsityksessä ovat vaiheet, eroavaisuudet ja ainutkertaisuus. Jokainen nukahtaminen tai yö voi olla yksilöllisen omanlaisensa. Voimme myös ajatella, että meillä on menossa jokin vaihe, jonka olemme nimenneet unettomuudeksi. Vaihe alkaa ja loppuu, ja sen jälkeen alkaa jokin muu vaihe. Syklisen ajan samuus, jaksot ja rutiinit tuovat nukkumiseen säännönmukaisuuden esimerkiksi: ”Menen nukkumaan joka ilta puoli kymmeneltä, ja nukun vähintään kahdeksan tuntia”.

Nukkumistakin voimme mielessämme siirtää aikakäsityksestä toiseen, niin että saamme itsellemme hyvinvointiamme tukevan ainutkertaisen nukkumisen ja valvomisen jaksotuksen, sopivan unirytmin. Lineaarisessa ajassa vaiheen mitta voi olla vaikka yksi yö, jonka nukkuu. Se alkaa ja se päättyy.

Joskus yöllä valvoessaan ihminen voi olla ajatuksineen menneisyyden tapahtumissa tai tulevaisuuden tilanteissa, eikä nykyisyydessä nukahtamassa. Tällöin on hyvä palauttaa itsensä omaan nyt-hetkeensä, nykyisyyteensä. Siihen ympäristöön, jossa todellisuudessa on, ja antaa mielikuvissaan nyt-hetken muuttua pienentämällä tai suurentamalla se sen kokoiseksi, että voi antaa aistiensa kääntyä levon ja unen puoleen. Antaa rentouden levitä niin mieleen kuin kehoon, ja antaa unen tulla.

"Pysäytä mielesi, ja ota paras mahdollinen asento nukahtamiseen. Keskity hengitykseesi. Anna silmiesi sulkeutua kevyesti. Ja kun silmäsi sulkeutuvat kevyesti, anna mielesi tyhjentyä. Samalla kuin mielesi tyhjenee, anna ajatustesi siirtyä alitajuntasi viisaaseen huomaan. Keskity hengitykseesi, ja huomaa miten hengityksesi rauhoittaa sinut ja nukuttaa sinut levolliseen uneen. Nuku hyvin.”

Kirjoittanut:
Marja-Leena Savimäki
Kouluttaja, muutosvalmentaja, NLP Trainer, Fellow Member Trainer IANLP, Social Panorama Trainer, SOMSP Ambassador